Department of Nutrition, Universiteit van Californië, Davis, Californië 95616, VS. bllonnerdal@ucdavis.edu
DOEL VAN DE BEOORDELING: Tot voor kort was de enige belangrijke bron van lactoferrine in het dieet menselijk lactoferrine, verstrekt in de moedermelk. Tegenwoordig zijn runderlactoferrine, geïsoleerd door zuiveltechnologie, evenals recombinant humaan lactoferrine echter in de handel verkrijgbaar en kunnen ze worden toegevoegd aan voedingsmiddelen en klinische producten met waargenomen voordelen voor de consument. In deze review worden de potentiële biologische functies van lactoferrine in de voeding beschreven en kritisch onderzocht. Recente bevindingen: Geslikte lactoferrine is gesuggereerd om antibacteriële en antivirale activiteiten in de darm uit te oefenen, deels door een direct effect op pathogenen, maar mogelijk ook door de mucosale immuunfunctie te beïnvloeden. De laatste functie wordt hoogstwaarschijnlijk gemedieerd door lactoferrine dat door cellen wordt opgenomen via een unieke receptor-gemedieerde route en de gentranscriptie beïnvloedt. Van lactoferrine is ook aangetoond dat het de ijzerstatus van zuigelingen en zwangere vrouwen verbetert, mogelijk ook via de receptorgemedieerde route. Bovendien kan lactoferrine de proliferatie en differentiatie van darmcellen stimuleren, waardoor uitbreiding van de weefselmassa en absorptiecapaciteit ontstaat. Integendeel, van lactoferrine is aangetoond dat het de carcinogenese remt. Recente bevindingen suggereren ook dat orale lactoferrinebehandeling een ontstekingsremmend effect kan hebben op zwangere vrouwen, waardoor zwangerschapscomplicaties worden verminderd. Kortom: Behandeling met lactoferrine kan gunstige preventieve en therapeutische effecten hebben op infecties, ontstekingen en kanker, evenals het verbeteren van de ijzerstatus en groei in kwetsbare groepen.
PMID: 19318940 [PubMed – geïndexeerd voor MEDLINE]
2007 15 december; 7(13):1784-92. Epub 2007 8 oktober.