De voordelen van vriesdrogen van rundercolostrum


De voordelen van vriesdrogen


Voor de colostrum supplementen van Bieston wordt de biest direct verwerkt, door middel van vriesdrogen. Daar hebben we niet voor niets voor gekozen. Lees waarom bij vriesdrogen nauwelijks voedingsstoffen verloren gaan.

Zo werkt vriesdrogen


Vriesdrogen, ook wel lyofilisatie genoemd, is een speciale methode om voedsel en andere producten te conserveren. Na dit proces kun je het bewaren. Bij verse zuivel, zeker wanneer het rauw is, zou dit maximaal enkele dagen zijn.
 
Het vriesdrogen zelf is een proces dat plaatsvindt bij extreem lage temperaturen. Hierdoor blijft de voedingswaarde in het product beter behouden dan bij andere conserveringsmethoden, zoals verhitten of het toevoegen van synthetische conserveermiddelen.
 
Dit proces bestaat uit verschillende stappen.
 
Eerst wordt het product, in dit geval rundercolostrum, snel ingevroren bij zeer lage temperaturen. Denk aan ongeveer -50 tot -80 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat het water in de biest onmiddellijk bevriest. Het is belangrijk dat dit snel gebeurt, om ijskristallen te voorkomen.

In de tweede stap wordt het bevroren colostrum in een vacuüm geplaatst. Hierbij wordt de luchtdruk verlaagd om het ijs te verwijderen. Dit duurt vaak wel een paar dagen. Daarna wordt het product langzaam verwarmd. Door de combinatie van lage druk en warmte verdampt het ijs in de biest direct, zonder eerst te smelten. De temperatuur ligt namelijk nog wel onder het vriespunt. Het vocht ‘verdwijnt’ volledig. Dit proces heet sublimatie.

Na de sublimatie wordt het product nog verder gedroogd om de laatste restjes vocht te verwijderen. Dit kan bij iets hogere temperaturen. Het resultaat is een droog product waaruit al het water is verwijderd. Het colostrum kan voor lange tijd worden bewaard, zonder dat het bederft.
 
Dankzij het proces van vriesdrogen heb je het meeste aan je colostrum supplement!

Vriesdrogen bewaart veel voedingsstoffen


Een van de grote voordelen van vriesdrogen is dat de voedingsstoffen in het product goed bewaard blijven. Dankzij de lage temperaturen gaat er bijna niets van de voedingswaarde verloren. Bij veel andere manieren, zoals verhitten, is dat niet het geval. Gepasteuriseerde melk heeft daardoor bijvoorbeeld minder voedingswaarde dan rauwe melk. Maar het is wel wat langer houdbaar en de bacteriën zijn verdwenen. Dat geldt trouwens ook voor vriesdrogen.

Hier wordt vriesdrogen ook voor gebruikt


Vriesdrogen zorgt ervoor dat producten met een hoog vochtgehalte langer goed blijven. Gedroogde kruiden, die je in de winkel koopt, zijn bijvoorbeeld vaak gevriesdroogd. Het wordt er ook nog eens enorm lichtgewicht van.

Vriesdrogen wordt gebruikt voor allerlei soorten producten. Het ontstond ooit om bloedplasma en medicijnen, zoals penicilline, te bewaren. Ook in de ruimtevaart wordt vriesdrogen gebruikt, voor het bekende astronautenvoer.

De voordelen van vriesdrogen voor colostrum


Al deze voordelen namen we mee bij de beslissing om onze biest te vriesdrogen. Rundercolostrum van Bieston heeft al het goede van biest, is lichtgewicht en blijft lang goed. Hierdoor gaat bij de productie ook nagenoeg niets van de voedingswaarde verloren. Als je weet dat een koe slechts zo’n 24 uur na de geboorte van het kalf biest geeft, is dat wel zo prettig.