Korhonen H, Pihlanto A.

MTT Agrifood Research Finland, Biotechnology and Food Research, FIN-31600 Jokioinen, Finland. hannu.j.korhonen@mtt.fi

Van melkeiwitten is bekend dat ze een breed scala aan nutritionele, functionele en biologische activiteiten uitoefenen. Afgezien van het feit dat ze een uitgebalanceerde bron van waardevolle aminozuren zijn, dragen melkeiwitten bij aan de consistentie en sensorische eigenschappen van verschillende zuivelproducten. Bovendien bezitten veel melkeiwitten specifieke biologische eigenschappen die ze potentiële ingrediënten van gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen maken. Deze eigenschappen worden toegeschreven aan zowel inheemse eiwitmoleculen als aan fysiologisch actieve peptiden die in de eiwitmoleculen zijn gecodeerd. De afgelopen twintig jaar is aanzienlijke vooruitgang geboekt in technologieën die gericht zijn op scheiding, fractionering en isolatie in een gezuiverde vorm van vele interessante eiwitten die voorkomen in rundercolostrum en melk. Er zijn methoden op industriële schaal ontwikkeld voor inheemse wei-eiwitten zoals immunoglobulinen, lactoferrine, lactoperoxidase, alfa-lactalbumine en bèta-lactoglobuline. Hun grootschalige productie en commerciële exploitatie is nog steeds beperkt, hoewel gevalideerde onderzoeksgegevens over hun fysiologische gezondheidsvoordelen zich snel opstapelen. Veelbelovende productconcepten en nieuwe toepassingsgebieden zijn onlangs ontstaan en sommige van deze moleculen hebben al commerciële toepassingen gevonden. Hetzelfde geldt voor bioactieve peptiden afkomstig van verschillende melkeiwitten. Actieve peptiden kunnen vrijkomen tijdens gastro-intestinale spijsvertering of melkfermentatie met proteolytische enzymen. Dergelijke peptiden kunnen in vivo een aantal fysiologische effecten uitoefenen op de gastro-intestinale, cardiovasculaire, endocriene, immuun-, zenuw- en andere lichaamssystemen. Op dit moment wordt de productie van dergelijke peptiden op industriële schaal echter beperkt door een gebrek aan geschikte technologieën. Aan de andere kant zijn een aantal bioactieve peptiden geïdentificeerd in gefermenteerde zuivelproducten en er zijn al een paar commerciële zuivelproducten verrijkt met bloeddrukverlagende melkeiwitpeptiden. Er moeten methoden worden ontwikkeld om de activiteit van bioactieve peptiden in voedselsystemen te optimaliseren en hun optimale gebruik in het lichaam mogelijk te maken. Deze review belicht bestaande moderne technologieën die van toepassing zijn op de isolatie van bioactieve inheemse eiwitten en peptiden afgeleid van rundercolostrum, melk en kaaswei, en bespreekt aspecten van hun huidige en potentiële toepassingen voor menselijke voeding en bevordering van de menselijke gezondheid.

PMID: 17430184 [PubMed – geïndexeerd voor MEDLINE]

2008 mei; 46(5):211-25.